Általános preventív ellátás

Védőoltások

Rendelőnkben nagy hangsúlyt helyezünk a betegségmegelőzésre. Védőoltások széles köre elérhető kutyák, macskák, vadászgörények és nyulak számára.

Mikrochip

  1. január 1-től, a 41/2010. (II. 26.) Kormányrendelet értelmében, a négy hónaposnál idősebb kutyák csak transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) megjelölve tarthatóak.

Útlevél

Kutyák, macskák és görények külföldre utaztatásához európai úniós kisállatútlevél (valamint mikrochip és érvényes veszettségoltás) szükséges. Rendelőnkben az útlevelet helyben kiállítjuk.

Ivartalanítás

Az ivartalanítás fontosságát manapság már egyre kevésbé kell hangsúlyoznunk. Mind állományszabályozás, mind pedig egészségmegőrzés szempontjából javasolt eljárás, a felelős állattartás része. Állatorvosaink a műtéteket nagy rutinnal, modern és biztonságos altatással, képzett asszisztenciával végzik. Az általános műtéti információkat lásd a sebészeti ellátásnál.

Szívférgesség és egyéb fertőző betegségek szűrése

Rendelőnkben fertőző betegségek szűrésére különféle tesztek állnak rendelkezésünkre. Helyszíni gyorsteszttel meg tudjuk állapítani macskák leukózis (FeLV) és AIDS (FIV) betegségét, kutyák parvovírus, giardia és szívféreg fertőzöttségét. További fertőző betegségek szűrését laboratóriumi partnerünkkel végeztetjük.

Az elmúlt években a szívféreg fertőzöttség hazánkban is komoly mértéket öltött. Mivel a betegséget szúnyogok terjesztik, a terjedés gyors, és sajnos egyre több fertőzött kutyával találkozunk. A férgek eleinte a tüdő ereiben élnek, majd, amikor méretük már több centiméteres (akár 10-15 cm), a szívig is eljutnak, míg végül a fertőzés az állat életébe kerül. Szűréssel és megelőző kezeléssel tudjuk felvenni a harcot ellenük.

Miért kell szűrni? Mert ha a megelőzésre használt gyógyszert fertőzött állatnak beadjuk, annak súlyos, akár életveszélyes következményei lehetnek. Csak negatív szűrési eredmény esetén szabad elkezdeni a megelőző kezelést. A szűrés első lépésében Knott-tesztet illetve antigéntesztet végzünk. Amennyiben azok pozitívok, úgy a fertőzés biztos diagnózisához PCR tesztet végeztetünk.

A megelőző kezelés két dolgot jelent. Az egyik, hogy távol tartjuk a szúnyogokat, de ez önmagában sajnos nem nyújt kellő védelmet, egy-egy csípés ezek mellett is előfordulhat. A másik, hogy az esetlegesen már bejutott fiatal szívféreg lárvákat pusztítjuk el, pl. moxidectin, milbemicin vagy szelamektin hatóanyagú készítményekkel. Ezeket a szereket havi rendszerességgel kell alkalmazni, a legújabb ajánlások alapján egész évben.

Az Ön kutyájának legmegfelelőbb megelőző kezelés kiválasztásához kérje állatorvosaink és asszisztenseink segítségét!

Belgyógyászati ellátás

Belgyógyászati kivizsgálások keretében végezzük a különféle szervi megbetegedések felderítését. Ahhoz, hogy egy-egy megbetegedés esetén a lehető legmegfelelőbb terápiát alkalmazhassuk, elengedhetetlen, hogy pontos diagnózist állítsunk fel. Tapasztalt állatorvosaink legfőbb célja, hogy a megfelelő diagnosztikai lépések megválasztásával, a lehető leghamarabb pontos diagnózishoz jussunk, így a megfelelő gyógykezeléssel pácienseink hamar felépülhessenek.

Bőrgyógyászati kivizsgálás

A társállatok családtaggá válásával egyre nagyobb figyelmet szentelnek a gazdik a kisállatok bőrének és szőrzetének ápolására, hiszen a simogatás az egyik legfontosabb szeretetkifejezésünk kisállataink számára. Ugyanígy, ha valamilyen bőrgyógyászati probléma jelenik meg, az kifejezetten zavaró lehet a gazdik számára. A bőr és a szőrzet állapota az egész szervezet egészségügyi állapotának tükre. Egy bőrgyógyászati megbetegedés hátterében akár komoly szervi megbetegedések is állhatnak (pl. hormonális megbetegedések, allergiák, májelégtelenség), melyek komplex terápiát igényelnek. Képzett állatorvosaink ezért nagy odafigyeléssel kezelnek minden bőrgyógyászati problémát, igyekeznek a háttérben meghúzódó problémákat is felderíteni, hogy minél előbb újra egészséges lehessen kedvencük kültakarója.

Képalkotó diagnosztika

Rendelőnket modern képalkotó gépparkkal szereltük fel.

A digitális röntgen nagy előnye a korábbi, hagyományossal szemben, hogy gyors, a röntgenkép egy monitoron azonnal megjelenik, a képet fel lehet nagyítani, így minden apró részlet jól láthatóvá válik.

A rendelőnkben található professzionális, doppler funkcióval is rendelkező ultrahanggép teljes kardiológiai vizsgálatot, illetve a hasüreg aprólékos átvizsgálását teszi lehetővé.

Szülészeti, szaporodásbiológiai ellátás

Rendelőnkben nagy tapasztalattal rendelkezünk az ultrahangos vemhességdiagnosztikában, ellési segítségnyújtásban, illetve a császármetszések kivitelezésében.

Ortopédiai ellátás

Általános ortopédiai ellátás keretein belül végzünk sántaságvizsgálatot, traumás sérülések diagnosztikáját és kezelését.

Laboratóriumi vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok széles palettáját végeztetjük akkreditált, partner laboratóriumainkkal.

Vizsgálataink:

  • Vérlabor, vizelet-, bélsárvizsgálat
  • Hormonmérések
  • Fertőző betegségek szűrése
  • Citológiai, szövettani vizsgálat
  • Mikrobiológiai vizsgálat

Sebészeti ellátás

Rendelőnkben a lágyszervi műtétek széles skáláját végezzük. A műtéteknél modern, gépi altatást használunk. Műtét közben a vitális paramétereket folyamatosan monitorozó gépek és képzett asszisztencia figyeli, így ha bármilyen gond adódik azonnal tudunk reagálni. A megfelelő felszereltséggel és személyzettel a lehető legbiztonságosabb altatást nyújtjuk.

A műtéti időszak 12-16 óráig tart, így a műtétre általánosságban 12 órára érkeznek pácienseink. A műtétekre éhgyomorra kell érkezni (kivéve nyulak és rágcsálók), ez 12 óra koplalást és 4 óra vízmegvonást jelent. A műtétek után, az állatokat akkor adjuk haza, ha tudatuk már kitisztult és lábra tudnak állni. Műtét után fontos, hogy az állatoknak otthon nyugodt, meleg helyet biztosítsanak a lábadozáshoz. A műtéti sebet védeni kell a nyalogatástól, vakarástól. Ehhez legbiztonságosabb a megfelelő méretű gallér, de odafigyelés mellett műtét utáni ruha is alkalmazható. Műtét után 2 nappal sebkontrollra várjuk vissza pácienseinket (ennek külön díja nincs), hogy ellenőrizhessük, hogy a lábadozás rendben zajlik. Varratszedésre a műtét után 10-14 nappal kerül sor (a műtét díja ezt szintén tartalmazza).

Fogászati ellátás

Napjainkban, a fogak egészségének megőrzése is a felelős állattartás részévé vált. Mind kutyáknál, mind macskáknál kialakulhatnak fogkövek. Egyes fajták, tipikusan a kistestű kutyák, kifejezetten hajlamosak lehetnek fogkövességre. A fogkövesség sokkal több, mint egy esztétikai probléma. A fogkövek kiváló életteret nyújtanak különféle baktériumoknak (ezért társul erőteljes szájszag is a fogkövességhez). Az ezekből származó méreganyagok, illetve maguk a baktériumok (melyeket az állatok lenyelnek), pedig folyamatosan terhelik a szervezetet, ami akár szeptikus, életveszélyes állapothoz is vezethet. A baktériumok és a fogkő folyamatosan sorvasztják az ínyt, mely a fogak kilazulásához, jelentős fájdalomhoz, és végül a fogak elvesztéséhez vezet. A hangsúly itt is a megelőzésen van, hogy ne jussunk el idáig. Ha a fogkő kialakult, el kell távolítani, utána pedig rendszeres fogmosással érdemes megelőzni az ismételt kialakulást.

A fogkőszedést bódításban, ultrahangos depurátorral végezzük. Ennek a módszernek a kutyakozmetikusok  általi, éber állapotban végzett fogkőszedéshez képest több előnye is van. Bódításban a teljes szájüreget át tudjuk vizsgálni, így fény derül minden fogászati és egyéb szájüregi problémára. A fogkőszedést a fogak minden felületén elvégezzük (nem csak a látványos helyeken), a fogakat megvizsgáljuk, a beteg fogakat pedig kezeljük vagy eltávolítjuk. A fogkő nemcsak a fogak látható részein, hanem a fognyaknál, a fogíny alatt is képződik. Egészségügyi szempontból ezt a legfontosabb eltávolítani, mert a fogíny sorvasztása, a fogak tönkretétele és a baktériumok beszaporodása a szervezetbe is ezen a ponton történik. Bódításban ezeket a területeket is meg tudjuk tisztítani. Éber állapotban erre nincs lehetőség, így jelentősebb mennyiségű fogkő esetén a kutyakozmetikusok által alkalmazott módszer szakmailag nem javasolható.

A fogászati beavatkozásokat a műtéti időszakban, 12 és 16 óra között végezzük.

Szaktanácsadás

Rendelőnkben széleskörű témákban állunk rendelkezésükre szaktanácsadással. Érdeklődjön betegségmegelőzésről, védőoltásokról, bolha-, kullancs-, szúnyogprevencióról, különféle féregfertőzések elkerüléséről, kezeléséről, táplálkozásról, betegségek diagnosztikájáról és terápiájáról. Mind állatorvosaink, mind asszisztenseink állnak rendelkezésükre.

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12