Rendelőnkben új szolgáltatásként elérhető kutyák és macskák vérnyomásmérése HDO módszerrel

 

 A HDO (high definition oscillometry) műszer a ma elérhető legmegbízhatóbb vérnyomásmérési módszer. Kutyák és macskák vérnyomását ugyanis korántsem olyan egyszerű megmérni, mint az emberét. A módszer specialitása, hogy mérés közben a műszer egy monitoron megjeleníti a pulzushullámokat, így élőben tudjuk nyomonkövetni a mérés menetét. A pulzushullámokból rajzolt görbe alapján élőben tudjuk elemezni a méréseket. A módszer egyelőre kevés rendelőben elérhető.

Hogyan zajlik a mérés?

A mérést legtöbbször a farkon végezzük, amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a mellső lábon. A farokra vagy a végtagra felhelyezzük a mandzsettát, ami (ugyanúgy, mint egy humán vérnyomásmérő esetében) felfújódik majd kb. 5-10 másodperc alatt leereszt. A mérés tehát fájdalommentes. Mérés közben a HDO műszer egy monitoron megjeleníti a pulzushullámokat, illetve ezekből görbéket rajzol, melyeket a mérés alatt és után kielemzünk.

Általában legalább 3-4 mérést végzünk, majd a jól sikerült mérések eredményét átlagoljuk.

 

Mikor érdemes vérnyomást mérni kutyáknak és macskáknak?

Ugyanúgy, ahogy emberben, az életkor előrehaladtával a magas vérnyomás kockázata állatokban is megnő. Egyes krónikus betegségek is hajlamosítanak a kialakulására.

Vérnyomásmérés javasolt az alábbi esetekben:

  • idős (>7 éves) kor
  • vesebetegségek
  • hormonális megbetegedések (pl. pajzsmirigy túlműködés, Cushing-kór)
  • szemészeti megbetegedések
  • idegrendszeri tünetek

Miért baj, ha kedvencünk vérnyomása magas?

A magas vérnyomás számos szervet károsíthat. A szemben különféle bevérzések, retinaödéma, retinaleválás és hirtelen, akár teljes látásvesztés alakulhat ki. Az agyban szintén ödéma és agyvérzés alakulhat ki, súlyos idegrendszeri tüneteket vonva maga után. Károsodhat még a szívizom és a vesék is hipertónia következtében.

Mit kell tenni, ha egy állatnak magas a vérnyomása?

Szerencsére napjainkban már többféle gyógyszeres kezelés is rendelkezésünkre áll, így az időben diagnosztizált magas vérnyomás megfelelően csökkenthető, így a hipertónia károsító hatásai megelőzhetőek.

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12