Amit kutyák és macskák magas vérnyomásáról tudni érdemes

Milyen tünetekkel jár a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás eleinte tünetmentes, vagy csak apró jeleket lehet észrevenni. Ilyenek lehetnek a fáradékonyság, bizonytalan járás, egyensúlyvesztés, fejfájás (kedvencünk a falhoz, bútorokhoz támasztja a fejét, vagy éppen lógatja, többet simogattatja). Ha tartósan magas a vérnyomás, akkor komolyabb tünetekkel is számolnunk kell: hirtelen megvakulás, idegrendszeri tünetek pl. imbolygó járás, eszméletvesztés, görcsrohamok.

Miért baj, ha magas a vérnyomás?

A magas vérnyomás négy szervrendszert károsíthat: a szívet, a szemet, az idegrendszert és a vesét.

  • A szívben a bal kamra fala megvastagszik, mely akár komoly szívelégtelenséghez is vezethet.
  • A szemen jelentkezhetnek kívülről is látható bevérzések, de találhatunk vérzéseket a retinán, illetve részleges vagy teljes retinaleválás is kialakulhat. Ennek jellegzetes tünete a hirtelen kialakuló vakság, ami legtöbbször sajnos visszafordíthatatlan. Ilyenkor a pupillák feltűnően tágak.
  • Az agyban kialakulhat ödéma vagy vérzés, melyek levertséghez, mozgászavarhoz, tudatzavarhoz, de akár ájuláshoz vagy görcsökhöz is vezethetnek.
  • A magas vérnyomás a veséken is okozhat különféle sérüléseket, ami krónikus vesekárosodáshoz, fehérjevizeléshez, a vesebetegség tüneteinek fokozódásához (például, hogy sokat iszik és sokat vizel a kutya vagy macska), valamint a vesefunkció gyors romlásához vezet.

Visszatérhet a látás magas vérnyomás miatti retinasérülés után?

Azokban az esetekben igen, ahol a diagnózis hamar megszületik, és a vérnyomást pár napon belül sikerül beállítani. Minél hosszabb idő telik el a retinaleválás vagy bevérzés után, annál kisebb az esély a retina teljes regenerációjára és a látás visszanyerésére.

Milyen betegségek hajlamosítanak hipertóniára?

Kutyák és macskák esetében ritka az esszenciális, háttérok nélkül kialakuló hipertónia. A magas vérnyomás legtöbbször valamilyen szisztémás háttérbetegséghez társul. Ilyen például a krónikus vesebetegség, a pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis), vagy a mellékvesék túlműködése (Cushing-kór, hiperaldoszteronizmus, pheochromocytoma).

Éppen ezért, a magas vérnyomás jellemzően idősebb korban jelentkezik, leggyakrabban 7 éves kor felett.

Hogyan lehet diagnosztizálni a magas vérnyomást?

Kutyák és macskák vérnyomásának megmérésére az állatorvoslásban leggyakrabban két módszert alkalmazunk. Az egyik egy ultrahangos elven működő (Doppler) vizsgálat, a másik pedig a HDO (high definition oscillometry), oszcillációs elven működő módszer, amellyel rendelőnkben is mérünk. A HDO a ma elérhető legpontosabb vérnyomási módszer.

A HDO módszer nagy előnye, hogy a pulzushullámokat egy monitoron is megjeleníti, így a pulzushullámok által rajzolt görbe alapján el tudjuk dönteni, hogy megfelelő-e a mérés.

Hogyan zajlik a vérnyomásmérés?

A mérést legtöbbször a farkon végezzük, amennyiben erre nincs lehetőség, akkor a mellső (vagy hátsó) lábon. A farokra vagy a végtagra felhelyezzük a mandzsettát, ami (ugyanúgy, mint egy humán vérnyomásmérő esetében) felfújódik majd kb. 5-10 másodperc alatt leereszt. A mérés tehát fájdalommentes. Mérés közben a HDO műszer egy monitoron megjeleníti a pulzushullámokat, illetve ezekből görbéket rajzol, melyeket a mérés alatt és után kielemzünk.

Általában legalább 3-4 mérést végzünk, majd a jól sikerült mérések eredményét átlagoljuk.

Mennyi a kutyák és a macskák normál vérnyomása?

Egészséges kutyák és macskák vérnyomása az emberéhez hasonló, 120/80 hgmm, de mivel rendelői környezetben, vizsgálóasztalon, tehát az állatok számára kifejezetten stresszes környezetben mérjük, ezért 150/95 hgmm-ig elfogadjuk normálnak a vérnyomást (nagyon stresszes állatoknál esetleg kicsit még ennél is magasabb értéket). 180/120 hgmm fölötti értékek már nagyon magasnak számítanak, és mindenképpen meg kell kezdeni a gyógyszeres kezelést.

Mikor javasolt megmérni egy kutya vagy macska vérnyomását?

Vérnyomásmérés javasolt az alábbi esetekben:

  • idős (>7 éves) kor
  • vesebetegségek
  • hormonális megbetegedések (pl. pajzsmirigy túlműködés, Cushing-kór, hyperaldoszteronizmus)
  • szemészeti tünetek (pupillatágulat, bevérzések a szemen)
  • idegrendszeri tünetek (koordinációs zavar, agyi reflexkiesések, ájulás, görcsrohamok)

Mint sok más betegségnél, itt is igaz, hogy minél korábban diagnosztizáljuk, annál könnyebben elkerülhetőek a magas vérnyomás káros, sokszor visszafordíthatatlan szövődményei.

Hogyan lehet kezelni a hipertóniát?

A magas vérnyomás kezelésére szerencsére többféle gyógyszeres kezelés is rendelkezésünkre áll. A leghatékonyabb gyógyszer az amlodipin, de enyhébb esetekben alkalmazzuk a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre ható gyógyszereket is.

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12