Hogyan készüljünk fel kutyánk vagy macskánk műtétjére? Mik a teendők műtét előtt és után?

Alapos tervezés

Ha már eldőlt, hogy kedvencünk műtétre szorul, vagy tervezhető műtét (pl. ivartalanítás) mellett döntünk, fontos, hogy jól megtervezzük a környező időszakot. Természetesen, ha sürgősségi vagy életmentő műtétről van szó, akkor az előzetes tervezésre és kivizsgálásra sokszor nincs idő.

Először is konzultáljon állatorvosával a különféle műtéti lehetőségekről, találják meg az adott problémára és az adott állatnak legmegfelelőbb megoldást.

Ha az állat gyógyszereket szed, vagy ismert bármilyen allergia, tájékoztassa kezelőorvosát ezekről a műtétet megelőzően.

Műtét előtti kivizsgálás

A műtét legkomolyabb kockázati tényezője az altatás. Műtét előtti kivizsgálással – labor vizsgálatokkal, illetve a szív ultrahangos vizsgálatával – minimalizálni lehet az altatási komplikációkat. Amennyiben a vizsgálatok során valamilyen problémára derül fény (pl. máj-, vese- vagy szívbetegség), de a műtét fontossága felülírja a megnövekedett kockázatot, olyan altatási protokollt választ az állatorvosunk, ami az adott szervrendszert a legkevésbé terheli, így az altatási kockázat jelentősen csökkenthető. A 21. században csakis olyan praxist érdemes választani, ahol altatógépet használnak, mely a modern kor altatási követelményeinek megfelel.

A műtét napján

A műtétekre éhgyomorra kell érkezni (kivéve nyulak és rágcsálók esetén). Ez 12 óra koplalást és 4 óra vízmegvonást jelent. A műtétre történő bejelentkezés előtt érdemes lehetőséget biztosítani kutyusok számára a vizelet- és bélsárürítésre, valamint a váróban elhelyezett mérlegen le kell mérni az aktuális testsúlyt.

Mik a teendők műtét után?

A műtét után, fontos, hogy kedvencükkel csak akkor induljanak el haza, ha tudatuk már kitisztult és lábra tudnak állni. Ha az állat ébredésekor már vele lehetnek, akkor se induljanak el az alvó állattal haza. Amíg magához nem tér, addig érdemes a rendelőben várakozni vele. Ébredéskor remegés, izgalom, nyüszítés, nyálzás, előfordulhat. Rendelőnkben, az ébredező pácienseket folyamatos felügyelet alatt tartjuk.

 

 

Milyen helyen tartsam a műtét után lábadozó kedvencemet?

Az altatott állatok hőszabályozása felborul, ezért a műtét napján és az azt követő éjjelen gondoskodjon kedvencének „szobahőmérsékletű” helyen történő elhelyezéséről: nyáron hűvös, télen meleg helyen, ha egy mód van rá, a lakásban. Hűvösebb idő esetén, vagy amennyiben az állat remeg, láthatóan fázik, gondoskodjon betakarásáról, esetleg melegítéséről (pl. melegvizes palackokkal, fűtétest mellé fektetve).

Az ébredést követő pár órában az állat egyensúlyérzéke felborulhat, szédülés előfordulhat, ezért gondoskodjon a biztonságos elhelyezéséről. A macskákat ne engedje magasra mászni.

Bódult állapotban megnő a félrenyelés kockázata, ezért enni vagy inni csak akkor kaphat az állat, ha tudata teljesen kitisztult, és képes állva elfogyasztani az ételt. A táplálkozást az első napon ne erőltesse, bízza állatára, hogy mennyit eszik. A következő napokban viszont az étvágy fontos információ az állat általános állapotáról. A műtét (megfelelő fájdalomcsillapítással) önmagában nem ok az étvágytalanságra.

Az altatószerek teljes kiürülése lábra állás után még hosszú ideig eltart, ezért előfordulhat, hogy a műtét napján még fáradtabb, többet alszik az állat. Rövid, egészségügyi sétára csak akkor induljon el kutyájával, amikor tudata teljesen kitisztult, és viselkedése visszatért a korábbihoz.

Honnan tudom, ha valami nincs rendben műtét után? Meddig normális a bágyadtság, étvágytalanság?

A műtét utáni napokban fontos, hogy megfigyelje kedvencének aktivitását, hangulatát, vizelet- és bélsárürítését, étvágyát és vízfogyasztását. Normálisnak tekinthető, ha kedvence a műtét utáni napokban a szokásosnál kevésbé aktív, valamivel kevesebbet eszik.

Haladéktalanul vigye kontroll vizsgálatra az állatot, ha:

  • A seb folyamatosan vérzik, váladékozik
  • Az állat (a műtét napját leszámítva) bágyadt, nem akar lábra állni
  • Az állat (a műtét napját leszámítva) nem eszik vagy nem iszik
  • Az állat fájdalmat jelez (pl. hasát feszíti, nem hagyja, hogy hozzáérjenek)
  • Az állat a műtét után 24 órával sem ürít vizeletet vagy 72 óra után sincs bélsár
  • Ha meg tudja mérni (végbélben) a testhőmérsékletet és 39,2 C fölötti

Kell kezelni a sebet? Hogyan kell védeni a sebet? Feltétlenül kell a gallér?

A műtéti sebet általánosságban nem kell otthon semmivel kezelni, viszont védeni kell a rágástól, vakarástól. Ehhez legbiztonságosabb a megfelelő méretű gallér, de odafigyelés mellett műtét utáni ruha is alkalmazható. Megfelelő sebvédelem hiányában a műtéti seb akár 1-2 nap alatt is elfertőződhet. Az állatot varratszedésig fürdetni nem szabad.

Mikor kell kontrollra visszamenni?

Praxisonként változhat, hogy mikor kell kontrollra menni műtét után. Rendelőnkben a műtét után 2 nappal sebkontrollra várjuk vissza pácienseinket (ennek külön díja nincs), hogy ellenőrizhessük, hogy a lábadozás rendben zajlik. Varratszedésre a műtét után 10-14 nappal kerül sor (a műtét díja ezt szintén tartalmazza).

 

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12