Hogyan bolhátlanítsuk kutyánkat és macskákat? Hogyan irtsuk ki hatékonyan a bolhákat a környezetből?

A feladat nem egyszerű, gyakran komplex stratégiára van szükség.

A bolhák életmódja

A bolhák kutyák és macskák leggyakoribb külső élősködője, melyek vérszívással táplálkoznak. Kedvencünk a többi állattól, illetve környezetből kaphatja el.

Védekezés nélkül kutyákon és macskákon két bolhafaj szaporodik el (Ctenocephalides felis és Ctenocephalides canis), de ritkán ezek a bolhák az embereket is megcsípik. Gyorsan szaporodnak, egy bolhának néhány hét alatt több száz utódja fejlődhet ki. Az élősködők 95%-a környezetben él (és csak 5% az állatokon), ezek elsősorban a különböző fejlődési alakok: pete, lárva, báb. Ez utóbbi alakban a bolhák hosszú hónapokig képesek túlélni. Ezután pedig áldozatukra felkapaszkodva vérszívással táplálkoznak.

A bolhásság tünetei, közvetített fertőzések 

A bolhásság leggyakoribb tünete, hogy kedvencünk vakaródzik. Ha a fertőzés súlyos, a nagy mennyiségű vérszívás miatt, akár komoly vérszegénység is kialakulhat (főleg kölyök állatokban). Ennek tünetei levertség, bágyadtság és halvány nyálkahártyák.

A bolhák többféle fertőző betegséget is közvetíthetnek, például galandférgességet vagy Mycoplasma fertőzést, ami akár életveszélyes vérszegénységet is okozhat. 

Hogyan veszem észre, hogy a kutyám/macskám bolhás?

A bolhák és jellegzetes ürülékük szabad szemmel is látható. A bolhák apró szezámmagokra hasonlítanak, az állat szőrét széthúzva vagy fésülve érdemes keresni őket. Ilyenkor jellegzetesen menekülnek, akár ki is ugranak az állatból. A bolhák ürüléke apró fekete pöttyök formájában jelenik meg az állat bőrére tapadva. Legegyszerűbben úgy tudjuk elkülöníteni az egyéb szennyeződésektől, ha egy kevés mintát veszünk belőle, fehér papírlapra terítjük és bevizezzük. Mivel a bolhák ürüléke emésztett vér, ahogy a vízben feloldódik pirosas-barnásan el fog színeződni. Az egyéb szennyeződések feketék maradnak.     

Kutyák, macskák (és más kisemlősök) bolhairtása  

Szerencsére manapság rengeteg típusú készítmény közül választhatunk kedvencünknek:

  • Tabletták
  • Rácseppentős spot-on készítmények
  • Nyakörvek
  • Spray-k

A legtöbb bolhaellenes szer más élősködők (pl. kullancsok, legyek, szúnyogok, rühatkák) ellen is védelmet nyújt, illetve féreghajtásra is használható. A bolhaellenes szerek által nyújtott védelem hossza nagyon eltérő: egy hónaptól akár 8 hónapig is terjedhet. 

Az ideális készítmény megtalálásához, az eddig említett szempontokon kívül figyelembe kell venni kedvencünk fajtáját, korát, súlyát, szőrzetének minőségét. Mindig az adott szer védelme hosszának megfelelő gyakorisággal alkalmazzuk kedvencünkön, hogy ne adjunk a bolháknak lehetőséget a visszafertőzésre. Nagyon fontos ezeket az időtartamokat betartanunk, és feljegyezni magunknak a következő kezelés időpontját. 

Hazánk éghajlati viszonyainak megfelelően egész évben javasolt a védekezés bolha, kullancs és szívféreg ellen! 

Érdemes akár többféle készítményt is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra és kisállatunk számára legkényelmesebb és leghatékonyabb megoldást.

Patikusaink és állatorvosaink szívesen segítenek a megfelelő termék kiválasztásában, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre!

Fontos, hogy minden állatunkat egyszerre kezeljünk, hiszen azon az állaton, amelyiket nem kezelünk, jelentősen el fognak szaporodni a bolhák, és amint lehet, vissza fogják fertőzni a többi állatunkat is. Ugyanígy, ha a környezetben (lakásban) nem irtjuk ki a bolhákat vissza fognak fertőződni kisállataink.

Fontos: soha ne tegyünk kutyáknak gyártott készítményt macskára, mert bizonyos bolhacseppek életveszélyesek lehetnek a cicákra!

A környezet bolhairtása

Mivel a bolhák nagy része nem az állatokon, hanem körülöttük él, a környezet kezelése is elengedhetetlen. A bolhák előszeretettel telepszenek meg a szőnyegekben, ágyneműben, ülőgarnitúrában. Fontos tehát a gyakori porszívózás, mosás (magas hőfokon) és fertőtlenítés. Ám ezekkel a módszerekkel önmagukban nem lehet 100%-os bolhamentességet elérni.

Elérhetőek olyan készítmények, melyekkel nem állatunkat, hanem a környezetet tudjuk kezelni, ezekkel érdemes otthonunkat lekezelni.

Léteznek olyan, az állatokon alkalmazandó készítmények is, melyek rovarnövekedésgátló szert tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy megakadályozzák a peték és lárvák kifejlett bolhává alakulását, tehát nem tudnak felnőtt bolhává érni és így vért szívni.  

A bolhaírtás lényege tehát, hogy egyszerre minden kutyánk, macskánk és a környezetük is kezelve legyen, folyamatosan, több hónapon keresztül!

Patikusaink és állatorvosaink szívesen segítenek a megfelelő termék kiválasztásában, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre!

Munkatársaink bemutatása 

Általános információk

Elérhetőségeink

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12