Gnyilenko Márta

Kutya fizioterapeuta

Fizioterápia

Rendelési idő:

Hétfőnként 15–19

Péntekenként 13–19

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Időpontfoglalás: +36 70 904 0146

https://www.digitikutyafizio.hu/

 

Részletes információ az elérhető kezelésekről:

Az állatorvos-tudomány rohamos fejlődése, az egyre komolyabb műtétek maguk után hozták a nem műtéti kezelések fejlődését is.
A fizioterápia a humán orvoslásban már nagyon régóta elfogadott módszer, amit egy ideje az állatok gyógyításában is alkalmaznak.
A fizioterápia a természet energiáinak a felhasználása a gyógyításban. Ortopédiai, neurológiai, traumatológaia, vagy geriátriai betegségek rehabilitációjában használható, de vannak belgyógyászati betegségek is, ahol egyes terápiás eszközök igénybe vehetők.
A kezeléseket elsődlegesen az állatorvos által felállított diagnózist alapul véve, az állapotfelméréskor tapasztalt eltérésekkel kiegészítve tudom összeállítani, amiből aztán egy terápiás terv készül, amiben a gazdi vállalásai és feladatai is nagy hangsúlyt kapnak! Azt azonban, hogy egy- egy eset során mennyi találkozásra lesz szükség, azt csak a kezelések során lehet majd megállapítani.
Az egyes terápiás eszközök, gyakorlatok alkalmazása során minden esetben figyelembe kell venni azt, hogy az adott eszközzel, gyakorlattal szemben nem áll-e fenn kontraindikáció. Kontraindikációk fennállása esetén az adott eszköz vagy gyakorlat a kutya érdekében nem alkalmazható!
Nagyon fontos, hogy a kutya fizioterapeuta nem orvos, így diagnózist felállítani nem tud, és nem is tehet!

Állapotfelmérés

Bár a gazdiktól, ha állatorvostól érkeznek hozzám kórlappal, akkor is az első találkozás alkalmával minden kutyának részt kell vennie egy állapotfelmérésen. Az állapotfelmérés során feltérképezésre kerülnek az izmok és az ízületek aktuális állapotai, ami így nem csak a betegséggel érintett testrész állapotát jelenti, hanem a teljes testet. Ennek azért is kell megtörténnie, mert a beteg testrész kímélete miatt más struktúrákban is kialakulhatnak eltérések, amik ugyanúgy kezelést igényelnek a későbbiek folyamán, mint maga a betegség.
Fontos, hogy a fizioterápia soha nem egy testrész kezelésével, hanem az állat teljes egészével foglalkozik, így ami a beteg testrész gyógyítása, az az orvosi diagnózis szerint esetleg nem említett testrész irányába prevenció is lehet.

Masszázs

A bőr felületén végzett, meghatározott erejű mozdulatok szerint végrehajtott manipuláció. A masszázs jelentős fájdalomcsillapító hatással bír, így az ízületi problémák következtében kialakuló fájdalmak csillapításának egyik kiemelkedő eszköze. Emellett azáltal, hogy vérkeringés fokozó hatása van, segít az idült gyulladások következtében felgyülemlett káros anyagok elszállításában, és segíti az ízület megfelelő táplálását, ezáltal az ízületi nedv termelését.

Masszázsformák:

  • diagnosztikus masszázs: ezzel a módszerrel térképezhető fel a bőr alatti kötőszövet és izomzat állapota
  • terápiás masszázs: a megbetegedések kezelésére alkalmazott masszázs. Itt már betegségspecifikus masszázsfogásokat is alkalmazunk.
  • sportmasszázs: izomerőt, aktivitást növelő céllal alkalmazzuk, vérkeringés fokozó hatása jelentős
  • wellness vagy frissítő masszázs: a svéd masszázs elemeire épülő technikákkal dolgozunk, a cél az izomtónus növelése, a vérkeringés fokozása
Thermoterápia

A hideg és a meleg terápiában történő alkalmazásának szintén nagy jelentősége van a fizioterápiában. Gyulladások kezelésében, fájdalomcsillapításkor, izomtónus növelésében vagy épp csökkentésében használhatjuk.

Kimozgatások, manuálterápia

A kimozgatás a gyógytorna egyik legfontosabb eleme, ahol a torna szó ellenére a kutya teljesen passzív, így minden mozgást a terapeuta végez a kutyán. Mozgáskorlátozottság idején az ízületet stabilizáló képletek rugalmassága ezzel a technikával tartható fenn, emellett pedig serkenti az ízületi nedv, a synovia termelődését és az ízületalkotó lágyrészek vérkeringésének fokozásában is jelentős szerepe van. Megakadályozza az izmok, inak rövidülését, sorvadását, letapadását.
A manuálterápiával a mozgatórendszer visszafordítható elváltozásai kezelhetők. Fájdalomcsillapító hatású kezelés.

Nyújtások

Az izomzat egyik kóros elváltozása az izom túlfeszülése és a kontraktúrák. A nyújtás segítségével megelőzni és kezelni tudjuk ezeket.

Terápiás ultrahang

Az ultrahang hatása az ízületekre olyan, mintha az ízületen belül masszíroznánk. Emellett ellazítja a kötőszöveteket, hőhatása révén fájdalomcsökkentő hatású, valamint gyulladáscsökkentő hatása is jelentős. Izom és ízületi meszesedés, kopási betegségek esetén, de hegkezeléskor is használjuk.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation)

Kifejezetten hatékony eszköz a fájdalomcsillapítás, és az izmok stimulálása területén. Elősegíti az anyagcserét, keringésjavító hatású.
Izomerősítésre, izomlazításra és elsősorban neurológiai betegeknél izomstimulálásra, idegi regenerációra is használjuk.

Infralámpa

Leginkább thermoterápiában használjuk gyulladáskezelésre, de sebek kezelésére is használható.

Gyógytorna

A gyógytorna részei a passzív mobilizáció, asszisztált feladatok, a stabilizációs gyakorlatok és az aktív torna.
Az asszisztált gyakorlatokat elsősorban olyan kutyáknál alkalmazzuk, akik nem, vagy pedig nem teljes mértékben használják egy- egy testrészüket. Ilyen például a „fókázó” kutya.
A stabilizációs gyakorlatokat a testtartási reflexeket építésére, fejlesztésére használjuk. Célja az izomerő növelése anélkül, hogy az ízületeket terhelnénk.
Az aktív torna során eszközöket használunk, mint például a levegővel telt eszközök, a step pad, trambulin, vagy a járásiskolához szükséges szlalompálya, és akadályok átléptetése.

Aktív torna sportkutyák részére

Egészséges neurológiai és mozgásszervi, versenyszerűen vagy hobbi célból sportoltatott kutyák részére.

Kinezio tape

Az embereknél már a hétköznapi élet részeként alkalmazott kinezio tape a kutyák esetében is hasznos. Terápiák kiegészítő kezeléseként, vagy konzervatív kezelésben, ödémák, letapadások oldásában is alkalmazható. Fontos tudni azonban, hogy hosszú szőrű kutyák esetében a kutya szőrét kb 3 milliméteresre le kell nyírni a jó tapadás érdekében.

Prevenciós terápia

Ez alatt nem csak és kizárólag az egészséges kutyákkal való foglalkozást értem, hiszen egy műtét előtti időszakban is nevezhetjük prevenciónak azt, ha az érintett területen elkezdjük az izmok és ízületek felkészítését a műtét utáni időszakra. Ebben az esetben egyrészt már megszokja az eszközöket a kutya, így az operáció után könnyebben tudunk együtt dolgozni, másrészt kialakíthatunk egy olyan stabilabb izomzatot, amivel a műtét utáni izomsorvadás kevésbé lesz érzékelhető, és a rehabilitáció is gyorsabbá, könnyebbé válhat.
Konzervatív, műtéti kezelést nem igénylő mozgásszervi betegségek esetén pedig a fizioterápiának köszönhetően az ízületek további károsodása, és az izmok leépülése, funkcióvesztése megakadályozható.

Szelektív ingeráram

A szelektív ingeráram nagy segítség lebénult kutyák esetében, perifériás idegsérüléseknél, egyes gerincvelő problémáknál, ahol gyakorlatilag ez a módszer jelentheti az egyetlen megoldást. Ezzel a készülékkel izom- és idegstimulációt lehet végrehajtani, ezen kívül alkalmas iontoforézisre is, ami gyógyszerek bőrön keresztül történő bevitelét jelenti.
A készülék egy TENSEL Double Smart ME 2015 szelektív ingeráramos készülék.

Kutyás sport rendezvényeken kitelepülés egyéni megbeszélés alapján

Kiscsoportos oktatás (workshop) egyéni megbeszélés szerint

 

Kék Bagoly Állatorvosi Rendelő és Patika

06 70 621 6851

fotiallatorvos@gmail.com

Fót, Czuczor Gergely u. 12, 2151

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12

Állatorvosi rendelő nyitva tartása:

H–P: 9–12 és 16–19

Szo: 9–12

Állatpatika nyitva tartása:

H–P: 9–19

Szo: 9–12